Povolání podnikatele XX.

Globalizace z významné míry osvobodila kapitál. Podniky tak mohou produkovat v jedné zemi, v druhé platit daně a ve třetí získávat státní příspěvky.

Růst této svobody však ubírá na svobodě národních států. Protože jejich pravomoci mimo vlastní hranice vliv nemají.

Význam podnikání tak roste a přesahuje národní zájmy. Otevírá se prostor, ve kterém lze vykonat mnoho dobrého, ale také napáchat velké zlo. Dokladem toho jsou ty nadnárodní korporace, které zneužívají chudoby třetích zemí a díky promyšleným taktikám se vyhýbají placení daní ve svých zemích.

O problematice svobodného kapitálu v globalizovaném světě hovoříme s biskupem Josefem Nuzíkem.

Text 19. článku:

Za všetkými týmito zmenami je základná skutočnosť, že kapitál nadobudol novú slobodu: už sa nemusí zodpovedať ľuďom v krajine, kde vytvára zisky.10 Akoby ekonomická moc nadobudla extrateritoriálny status. Spoločnosti dokážu reagovať na príležitosť zisku dosť nezávisle od svojich národných úradov, a takým spôsobom hrajú kľúčovú úlohu nielen pri organizovaní ekonomiky, ale aj spoločnosti. Globalizácia teda mení základy ekonomiky a spoločenského zriadenia, pričom zmenšuje stupeň slobody národných štátov: politicko-ekonomické nástroje národných štátov sú viazané na dobre zadefinované územie, zatiaľ čo nadnárodné spoločnosti môžu produkovať tovary v jednej krajine, platiť dane v inej a získavať podporu a štátne príspevky v tretej. Podnikanie v tomto zmenenom prostredí nadobudlo oveľa väčší vplyv a v dôsledku toho nesie so sebou potenciál pre veľké dobro alebo zlo.

play buttonPOVOLÁNÍ PODNIKATELE XX.

Music by Scott Holmes.

Poslechněte si starší díly:

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XIX.

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XVIII.

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XVII.

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XVI.

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XV.

POVOLÁNÍ PODNIKATELE XIV.

Povolanie podnikatela download

Nenechte si ujít novinky z KOMPASu

Odběr novinek z KOMPASu = zajímavé informace, pozvánky na kluby, semináře, konference, duchovní obnovy a další události.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Denně verš z Bible na email

Zadejte Vaše celé jméno a kontaktní e-mail a budeme Vám každé ráno posílat verš z Bible
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).