KOMPAS je především služebník

Rozhovor s projektovým manažerem KOMPASu Markem Chvátalem o počátcích neziskového sdružení KOMPAS a jeho činnosti.

👉 Marku, jste projektovým manažerem sdružení KOMPAS. Můžete nám KOMPAS trošku přiblížit?

KOMPAS je především o tom, že slouží podnikajícím křesťanům, a to na několika úrovních. Věnujeme se duchovnímu a osobnímu rozvoji, řešíme osamocenost a věci s tím spjaté.

👉 Co všechno máte v rámci sdružení na starosti?

Kromě strategie, vize a řízení, které má na starosti Jiří Jemelka, vlastně prakticky všechno. Mám na starosti veškeré aktivity, které pořádáme.

👉 Jak začala vaše spolupráce s Jiřím Jemelkou? Co vás přivedlo dohromady?

Pracoval jsem jako novinář a Jiří poslal do Proglasu pozvánku, že zve na akci podnikající křesťany. Nakonec se tam sešli jenom novináři, kteří se přišli podívat na podnikatele Jiřího Jemelku a Josefa Čunka. 😃 Pak jsem s ním strávil den, když jsem dělal reportáž: „Jeden den křesťanského podnikatele.“ Padli jsme si do noty a Jiří mi po čase zavolal, zda bych nechtěl moderovat klubová setkání KOMPASu. Postupně jsme se domluvili, že když KOMPAS dělat, tak jedině pořádně, já jsem dal výpověď a začal se mu věnovat naplno.

👉 Jaké problémy řeší křesťanští podnikatelé?

Všechny ostatní jako jiní podnikatelé, a ještě nějaké navíc. 😃 Jsem křesťan podnikatel: je to překážka nebo výhoda? Jsem táta nebo máma od rodiny, jak mám skloubit podnikání, rodinu a víru?

👉 Jakým způsobem jim pomáháte?

Každá akce, kterou pořádáme, si je klade za cíl nějak posouvat dopředu. Zároveň si ale moc dobře uvědomujeme, že ne všechno je pro každého. Proto máme pestrou nabídku. Je to vlastně takový švédský stůl, ze kterého si každý může vybrat, na co má chuť.

👉 Zakládáte si na tom, aby řada vašich akcí nebyla jen pro podnikatele, ale také pro jejich rodiny. Co vás k tomu vedlo?

Já a Jiří máme rodiny a pochopitelně s nimi chceme trávit dostatek času. Věříme, že to tak mají i ostatní křesťanští podnikatelé. Proto pořádáme dva typy akcí. Ty bez dětí jsou v časech, kdy se dokážeme utrhnout z práce, a ty ostatní jsou pro celé rodiny. Rodina je základ všeho a rozhodně ji nechceme trhat. Takže to vždy vymyslíme tak, aby tam bylo vyžití pro všechny.

👉 Co vám na vaší práci přináší největší radost?

Největší radost mám v momentě, když vidím, že práce, kterou v KOMPASu odvádíme, je lidem užitečná a že z ní mají někdy i okamžitý prospěch. To je krásné sledovat. Nedávno přijel na dny ticha člověk v katastrofálním stavu a odjel tak rozzářený, že ho vlastní rodina nemohla poznat. No řekněte, co je víc?

👉 Dokáže vás něco naštvat nebo zvednout ze židle?

Jiří Jemelka. 😃 On je umělec na bourání zdí komfortní zóny a tímhle mě z té židle zvedá. Když mám otevřenou hlavu, tak ten impulz dokážu využít, když ne, tak se s tím peru a občas vznikne i konflikt. Naštěstí oba máme v povaze, že ho dokážeme řešit konstruktivně.

Pak mě ještě štvou lidé, kteří jsou zabednění: když vidím, že stačí maličko a jejich život by byl někdy úplně jinde, tak mě to mrzí. Oni si často vyslechnout radu, vše odkývají a pak se na to stejně vykašlou. S tím ale nic neudělám.

👉 Jaké máte koníčky? Co vás zaměstnává ve volném čase?

Strašně dlouhou dobu jsem říkal, že volný čas pro mě neexistuje, protože mám rodinu a té chci dát vše. V poslední době jsem ale jednu vášeň našel: hrozně mě chytlo grilování. Griluji všechno, co lze: maso, zeleninu, ryby. Musím říct, že v tomto koníčku jsem svým okolím podporován. Asi jim chutná. 😃

👉 Je něco, co o Jiřím Jemelkovi nikdo neví?

Představte si, že čelíte velkým problémům a těžkostem, na něčem dlouho makáte a teď přijdou problémy, věci se nedaří a nic nefunguje. Jste vyčerpaný a na dně svých sil. Většina lidí to vzdá nebo si alespoň dá malou pauzu, aby se mohla nadechnout. Jiří v tu chvíli zabere ještě víc a přidá: čím je hůř, tím víc se do toho opře. Nechápu to, zkoušel jsem to napodobit, ale rychle jsem toho nedal. Mě by to zabilo.

Za rozhovor děkuje Lukáš Zerzán.

Nenechte si ujít novinky z KOMPASu

Odběr novinek z KOMPASu = zajímavé informace, pozvánky na kluby, semináře, konference, duchovní obnovy a další události.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Denně verš z Bible na email

Zadejte Vaše celé jméno a kontaktní e-mail a budeme Vám každé ráno posílat verš z Bible
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).