Jednoduché kroky k tomu, jak prožít advent v Boží přítomnosti i přes pracovní shon

Jednoduché kroky k tomu, jak prožít advent v Boží přítomnosti i přes pracovní shon

Advent je v plném proudu. Pokud jste si dali předsevzetí věnovat více času modlitbě, četbě Písma nebo třeba růženci, možná už někteří z vás stihli narazit na limity, které nastavuje shon spojený s koncem kalendářního roku. Nevěšte hlavy. Přinášíme vám několik velmi jednoduchých kroků, které mohou přinést hojné ovoce ve vašem duchovním, rodinném i pracovním životě.

Několik z nich navrhl Brandon Watson, právník z Tulsa v Oklahomě. Je katolík, živnostník, manžel a otec čtyř synů.

1) Připravte se na práci

 „Dobrým způsobem jak se připravit na práci je projít si denní rozvrh s Pánem v modlitbě. Otevřete si kalendář a každý závazek, který vás čeká projděte s Ním. Poproste Ho o ctnosti potřebné k tomu, abyste se stali svatými v každé situaci, která vás čeká. Když víte, že budete mít v půl třetí schůzku, při které díky úspěchům ve vašem projektu budete pokoušeni se vytahovat, proste o pokoru. Když máte naopak volnější den, stejně ho takto odevzdejte a proste o milost neprokrastinovat,“ říká Watson.

 2) Nastavte si budík

 I chvíle stačí k tomu, aby člověk získal správný pohled a perspektivu ke své současné situaci. Tu nenaleznete jinak než v modlitbě. Nastavte si budík na pravé poledne a pomodlete se Anděl Páně. Nastavte si budík na třetí hodinu odpoledne a připomeňte si utrpení Pána Ježíše na kříži.

 3) Dejte si na stůl malý kříž nebo obrázek Panny Marie

 „Na většině pracovišť by bylo poněkud výstřední, kdyby odrážely výzdobu místního katolického knihkupectví s kříži a ikonami všude kolem. Ovšem položit si na stůl vedle notebooku třeba malý kříž nebo záložku s modlitbou nám může několikrát denně připomenout, že našim konečným cílem není práce, ale nebe,“ doplňuje Watson.

 4) Dokončete svou práci dobře

 Ohlédnutí za skončenou prací je důležité. Odrážela Ježíšovu výzvu k dokonalosti? Tou není myšlen úspěch činnosti, ale spíše to, jestli je práce hodna toho, aby byla odevzdána Kristu jako poctivé dílo, kterým jsme posloužili a vydali dobrý příklad druhým.

 

Nakonec Brandon Watson doporučuje, abychom se nebáli svou práci obětovat za vlastní úmysly, za úmysly našeho místního kněze a na úmysly Svatého otce. Někdy stačí opravdu několik chvil vědomého odevzdání Pánu Bohu a dílo může nést dalekosáhlý duchovní i lidský užitek.

K tomu vám z KOMPASu přejeme mnoho sil Ducha Svatého, zvláště pro tento adventní čas.

Autor: Alžběta Kalábová

Nenechte si ujít novinky z KOMPASu

Odběr novinek z KOMPASu = zajímavé informace, pozvánky na kluby, semináře, konference, duchovní obnovy a další události.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Denně verš z Bible na email

Zadejte Vaše celé jméno a kontaktní e-mail a budeme Vám každé ráno posílat verš z Bible
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).