„Bůh si nás vede skrze setkání se správnými lidmi,“ říká podnikatelka Alice Maar

„Tady jsem,“ zvedám ruku zpoza malého kavárenského stolku v pražských Dejvicích a usmívám se na přicházející dámu. Žena ke mně míří a poměrně přísně řekne: „To bylo na mě?!“. Trochu se zarazím, ale proti gustu .. „Dobrý den paní Maar, ano, to jsem já Alžběta z KOMPASu,“ vysvětluji. „Nejsem žádná paní Maar, tak si příště dejte pozor na koho máváte, není to zrovna slušné,“ odkráčí paní a mně se vlastně docela uleví, že jsem se netrefila. O chvíli později totiž přichází drobná, jemná žena s živýma očima a pokojným úsměvem na rtech…

AliceMaar2 webDobrý den. Vy jste Alice? Můžu se Vás jen zeptat, jak mám správně číst Vaše přijímení?

Dobrý den Alžběto. Na to se ptá spousta lidí. Přesně tak, jak se píše.“Már“. :)

Děkuji moc za upřesnění. Odkud vlastně jste Alice?

Pocházím z vesnice u Brna. No a do Prahy mě přivedl manžel.

Ty Boží cesty .. :) Můžete se nám teď trošku víc představit?

Kde jen začít... Jmenuji se Alice, je mi 44 a od roku 2007 s manželem provozujeme firmu WINE4YOU CZ. Máme jednoho syna a chodím do farnosti Břevnov. Je to vtipný, jsem od Napoleonova Slavkova a chodím do kostela na Bílou Horu. :)

To je teda dobrý. :) Doufám, že to nebude příliš osobní otázka, ale podniká se Vám s manželem dobře? Někteří lidé tvrdí, že míchat byznys a rodinu není zrovna ideální.

Naopak! Já jsem velkým propagátorem rodinných firem. Firma je pevnější, když jsou v ní rodinné vazby. Je to vaše společné živobytí a tak se prostě musíte domluvit. S kamarádem bych už naši firmu dávno neměla. Vzdala bych to. S manželem není prostor na zbytečné emoce.

A je vůbec chvíle, kdy prostě vypnete a doma o práci nemluvíte?

Je pravda, že to k tomu hodně svádí. Musíme si dávat pozor, abychom neměli pracovní poradu třeba když zrovna manžel vaří večeři. Manžel vaří výborně (měl být kuchař), já moc vařit neumím…😊

Jak jste se k podnikání v oblasti vín vůbec dostali?

Ani jeden z nás se na vína primárně nezaměřoval. Všechno jsme se museli učit od základů. A jak už tomu tak v životě bývá, nasměřovali nás k tomu lidé, které jsme  shodou okolností a nejrůznějších náhod potkali. Myslím, že tak to Bůh dělá ve spoustě věcech. Zároveň jsme ale udělali mnoho chyb, které nás stály mnoho peněz … Ale když člověk dělá věci srdcem, věříme, že se to pozná. Vozíme vína i z vinic režiséra Coppoly, herce Johna Malkowiche či zpěváka Stinga, se kterým jsme měli tu čest se osobně několikrát setkat.

Promítá se nějak do Vašeho podnikání to, že jste věřící?

Určitě ano. Modlím se za naše zákazníky, dodavatele a lidi, se kterými spolupracujeme. Za všechny chvíle, kdy sedí u skleničky našeho vína. A taky se to promítá do rozhodovacích procesů a do toho, že když je nějaký problém, tak prosím Boha o Jeho řešení .. a ono to někdy až zázračně zafunguje. De facto podnikatel řeší něco každý den, takže má modlitba je intenzivní, není to nahodilé, jen občas, ale je to každodenní proces. Zároveň jsme přesvědčení o tom, že to, co děláme stojí i na poctivé práci a tom, že vinaři, od kterých víno bereme, to celé dělají srdcem. Vždyť i oni si lásku ke své práci a mnohdy i křesťanskou víru předávají po celé generace.

Jak jste se vůbec dostala ke KOMPASu?

Hodně jsem toužila po nějakém společenství. Většina lidí si asi tuto potřebu naplní v nějakém farním společenství, ale já nic takového neměla. Tak jsem jednoduše googlila a KOMPAS objevila po internetu. A jsem v něm už asi šest let.

Co KOMPAS přináší do Vašeho života?

Já chodila do množství různých byznys klubů, ale vůbec mě to nenaplňovalo. Bylo to dost povrchní. V KOMPASu člověk potkává lidi se stejným smýšlením a takové lidi prostě na schůzkách nepotkáte.

Nesetkáváte se někdy s tím, že jako žena-křesťanka byste měla mít své těžiště v rodinném životě a nikoliv v podnikání?

V mém bezprostředním okolí vlastně ani ne. Naopak, vidím spoustu žen, které jsou velmi schopné manažerky a byznys jim skvěle klape. Ale to, jestli jste žena nebo muž vám úspěch v podnikání nezajistí. Muži a ženy mají každý předpoklady k něčemu trošku jinému, ale dobře se to doplňuje.  A navíc .. tím, jak jsem v práci velmi flexibilní a jsme s manželem ve firmě oba, můžeme s sebou mít mnohem častěji i syna a být tak všichni pospolu víc než kdybych byla zaměstnaná.

Je někdo ze svatých, kdo je pro Vás v tomto pozemském putování inspirací?

Určitě. Je to svatá Zdislava. Byla to manželka, maminka, zároveň zakládala klášter a nemocnice .. to musela být prostě nesmírně schopná žena! Ráda bych ještě dodala, že je pro mě velkou oporou a pomocí Panna Marie. Ráda chodím prosit za ochranu, rodinu, zdraví i podnikání k jejímu obnovenému sloupu na Staroměstském náměstí. Tak, jak to dělalo mnoho žen po staletí předemnou ..

Můžu ještě něco dodat?  Určitě Alice, budu jen ráda. :)

Myslím si, že křesťan by měl být dobrý v tom, co dělá. Nechci, aby to znělo nějak sektářsky .. Ale když prosí, Bůh slibuje, že mu bude dáno. Občas lidé taky zápasí s tím, jak bych jako křesťan měl brát finanční úspěch. Jenže bohatství není ten problém. Problém je v postoji člověka k bohatství. Já třeba věřím, že když se nám finančně daří, je to Božím požehnáním, abychom dávali dál. A člověk ani nemusí vyhledávat všemožné charity. Stačí mít otevřené oči a pomáhat hned ve svém okolí.. Víte, já si vlastně nedovedu představit, jak mohou žít lidé bez Boha. S „těmi nahoře“ je to totiž opravdu dobrodružství... :)

Autor: Alžběta Kalábová

Nenechte si ujít novinky z KOMPASu

Odběr novinek z KOMPASu = zajímavé informace, pozvánky na kluby, semináře, konference, duchovní obnovy a další události.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Denně verš z Bible na email

Zadejte Vaše celé jméno a kontaktní e-mail a budeme Vám každé ráno posílat verš z Bible
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).