Den chlapů

Den chlapů

1. května jsme slavili sv. Josefa Dělníka. Kdo je to svatý Josef? Je to takový známý i neznámý. Stojí totiž jakoby ve stínu své manželky. Kdo by neznal krásu a slávu Panny Marie nanebevzaté, nebo ústřední místo této Matky o Vánocích, v Betlémě.

A přesto, Betlém, to je přece Dítě, Maria … a Josef. Někteří možná víc vidí oslíka a volka, ale to je právě ten stín na očích mnoha lidí. Neboť Ježíš se narodil pro všechny  (neslaví snad někdo Vánoce?).

Ale Bůh nepřichází bez souhlasu člověka a bez jeho spolupráce. A to je tesař Josef. Ochotný spolupracovat se Stvořitelem. Nejen skrze přírodu, dřevo, čehož původcem je přece Stvořitel, ale i skrze krásnější »materiál« jako je „žena oděná sluncem“ a Dítě, přímo božské.

Josef, tesař, byl muž. A jako mládenec určitě neskutečně uchvácený Marií, nejkrásnější dívkou v Nazaretě. A pozvaný postavit dům pro ni a pro Božího Syna.

Josef byl schopný poprat se s řáděním Herodesa, převézt svou rodinu do Egypta, najít si tam práci a sžít se s jinými lidmi. Vrátit se zpět do rodiště a těšit se z krásy, skromnosti, tichosti a úsměvů své ženy. A provázet růst syna, který již ve dvanácti letech ví, co chce.

Pánové, mít se také tak, jako Josef, na co dívat! – žena neuvadající, božsky krásná a chlapec, sám Boží syn.

A spolupracovat s životem i Bohem na úžasnosti darované rodiny. Proto je sv. Josef patronem mnoha domů, rodin, klášterů.

Dnes vidíme, že celý náš lidský svět je jeden dům. Mysleme na to, že »nahoře« nejsou jen oblaka a prázdno. Shůry přichází vše dobré.

A sv. Josef, pěstoun Páně chce z nebe ochraňovat a přimlouvat se za celý »dům světa«. Vždyť Bůh chce bydlet mezi námi. A zastavit zlo mezi námi. Dovolme mu to dle příkladu Jeho pěstouna!

Přeji tedy všem mužům, manželům i manželkám a dětem:

statečnost a velkorysost!

P. Josef Čunek SJ

Nenechte si ujít novinky z KOMPASu

Odběr novinek z KOMPASu = zajímavé informace, pozvánky na kluby, semináře, konference, duchovní obnovy a další události.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Denně verš z Bible na email

Zadejte Vaše celé jméno a kontaktní e-mail a budeme Vám každé ráno posílat verš z Bible
Souhlasím se zpracováním osobních údajů (GDPR).